Roastbeef na žaru, popečena zelenjava
Meso roastbeefa dobijo iz govejega hrbta od reber, skoraj do konca (do stegen). Leži nad pljučno pečenko. Primeren je za hitro pečenje, žar, dušenje. Pripravijo ga za peko v celem kosu ali v zrezkih.1
Zelenjava na žaru je posebna poslastica. Speče se hitro, z malo dodane maščobe, postane hrustljava in aromatična ter dobro ohranja hranilne vrednosti.
KOT ZANIMIVOST:
V ZDA roastbeef izrežejo skupaj s pljučno pečenko in razrežejo na steake, debele 2,5 cm.1
Valentin Vodnik je že v svoji kuharski knjigi Kuharfke Bukve (1799) - prva kuharska knjiga pri nas, posvetil zelenjavi celo poglavje. Ni vedel, kako bi poslovenil »zupeise« (danes "priloga", "prikuha"), zato je zapisal, da je "za zraven jed".
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 290 g |
Energijska vrednost | 374 kcal |
Energijska vrednost | 1571 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 16,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,1 g |
Ogljikovi hidrati | 11,9 g |
Sladkorji | 6,3 g |
Beljakovine | 45,1 g |
Prehranske vlaknine | 3,8 g |
Informacije o alergenih
/
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.