Roastbeef po burgundsko, dušene gomoljnice
Roastbeef po burgundsko je zelo stara in znana jed francoske kuhinje, za katero je značilno, da se meso zelo dolgo kuha, dodatek gob in rdečega vina pa naredi svojstven in značilen okus jedi. Roastbeef je sicer meso iz govejega hrbta, ki sega od reber pa skoraj do konca stegen. Leži nad pljučno pečenko. Primeren je za hitro pečenje, žar ali dušenje. Pripravljajo ga za peko v celem kosu ali v zrezkih.1
KOT ZANIMIVOST:
V ZDA izrežejo roastbeef skupaj s pljučno pečenko in razrežejo na steake, debele 2,5 cm.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 450 g |
Energijska vrednost | 458 kcal |
Energijska vrednost | 1924 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 15,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,0 g |
Ogljikovi hidrati | 29,0 g |
Sladkorji | 11,3 g |
Beljakovine | 46,8 g |
Prehranske vlaknine | 11,0 g |
Informacije o alergenih
pšenica, ječmen, gorčično seme, soja, zelena, sledi mleka, sledi jajc