Roastbeef z ostrigarji, njoki
Roastbeef je meso iz govejega hrbta od reber skoraj do konca (do stegen). Leži nad pljučno pečenko. Gobova omaka je pripravljena iz prepraženih ostrigarjev, prijetnega vonja in okusa. 1
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami. 1
KOT ZANIMIVOST:
»Ostrigar« je rod gob. Užitne so mlade gobe, ki pa jih uživamo na vse načine; primerne pa so tudi za sušenje. Ime ne smemo zamenjati z »ostrigarji«, pri čemer gre za vrsto morskih rib ali z imenom »ostrige«, ki so vrsta jedilnih školjk.
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 717 kcal |
Energijska vrednost | 3001 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 19,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,9 g |
Ogljikovi hidrati | 84,4 g |
Sladkorji | 8,9 g |
Beljakovine | 51,4 g |
Prehranske vlaknine | 7,3 g |
Informacije o alergenih
OMAKA Z OSTRIGARJI (pšenica, mlečni izdelek, soja, sledi jajc, gorčičnih semen in zelene), NJOKI (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc in zelene)