Sarma, paradižnikova omaka, pire krompir
Sarma, narejena iz lista kislega zelja, napolnjenega mletim mesom in rižem, je turška jed, ki je razširjena tudi drugod po Balkanu. Jed je po navadi dušena v paradižnikovi omaki, lahko zgoščeni tudi s kislo smetano ali jogurtom.1
Pire krompir je kašasto pretlačen krompir, vsestranska priljubljena priloga, ki se jo lahko ponudi k mesu in drugim jedem. Po navadi je obogaten z maslom in mlekom ali oljem, kar vpliva na bolj kremasto strukturo in polnejši okus.1
KOT ZANIMIVOST:
Sarme se lahko delajo tudi iz poparjenih listov ohrovta, špinače, trte, blitve, pese, itd. V Dalmaciji so poznane kot "kapurali", polnjene iz mlete govedine in prekajene svinjine.1
Ko je prišel krompir v Slovenijo, so ga imenovali 'zemeljsko jabolko', iz prevoda nemške besede Erdapfel. V Slovenji pridelava krompirja upada, največja pridelovalka pa je Rusija, ki pridela 90 % vsega krompirja v Evropi.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530g |
Energijska vrednost | 718 kcal |
Energijska vrednost | 3016 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 35,30 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,4 g |
Ogljikovi hidrati | 62,0 g |
Sladkorji | 4,7 g |
Beljakovine | 37,6 g |
Prehranske vlaknine | 9,2 g |
Informacije o alergenih
SARMA (pšenica, jajca, soja, zelena, gorčično seme, sledi mleka in arašidov), PARADIŽNIKOVA OMAKA (pšenica, sledi jajc, mleka in zelene), PIRE KROMPIR (mlečni izdelek, soja)