Sataraš s svinjino, dušen riž
Sataraš je v osnovi zelenjavna jed iz dušene paprike, paradižnika, čebule in začimb. Lahko pa jo pripravimo tudi z dodatkom mesa. Meso podušimo na masti, dodamo narezano papriko, kasneje pa še narezan paradižnik. Ko tekočina povre ter postane jed gosta, jo prelijemo z jajci ter mešamo dokler ne zakrknejo. Jajca so biološko polnovredno živilo z visoko prehransko vrednostjo- vsebujejo le 77 kalorij, bogati pa so z esencialnimi maščobnimi kislinami, vključno z omega 3, vsebujejo vse esencialne aminokisline, vitamine (A, K, D, B12, riboflavin, pantonensko kislino, folno kislino, biotin), minerale (baker, jod, selen, fosfor, železo), holin (pomemben za pravilno delovanje možganov in živčnega sistema) in antioksidanta lutein ter zeaksantin, ki sta ključna za oči. 1
Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Pri belem rižu je odstranjen kalček in ovojnica, kljub temu pa je vir magnezija, fosforja, selena, mangana, železa, folatov, tiamina in niacina. Vsebuje 90 % škroba, 8 % beljakovin, 2 % maščob (vir omega-6 maščobnih kislin) in skoraj nič vlaknin. 2
KOT ZANIMIVOST:
Sataraš je jed, ki izhaja iz Madžarske. Prav tako je zelo popularna tudi v južno-vzhodni Evropi. Mit, da so jajca holesterolska bomba, pa je že davno ovržen. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009:870-1.
2. https://sl.wikipedia.org/wiki/Rutin
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 537 kcal |
Energijska vrednost | 2255 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 10,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,5 g |
Ogljikovi hidrati | 71,8 g |
Sladkorji | 12,0 g |
Beljakovine | 37,1 g |
Prehranske vlaknine | 7,2 g |
Informacije o alergenih
SATARAŠ S SVINJINO (jajce), DUŠEN RIŽ