Sečuansko meso, dušen riž
Meso na sečuanski način je začinjeno z različnimi začimbami, med katerimi prevladujejo posušeni čiliji, česen in ostrigina omaka. Doda se lahko tudi arašide, sezamovo pasto in ingver. Meso je navadno narezano na manjše koščke. Nepogrešljiva je tudi soja v kateri mariniramo meso in zelenjavo. Meso mora biti lepo zapečeno, zelenjava pa mora ostati hrustljava in čvrsta. 1
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Pri belem rižu je odstranjen kalček in ovojnica, kljub temu pa je vir magnezija, fosforja, selena, mangana, železa, folatov, tiamina in niacina. Vsebuje 90 % škroba, 8 % beljakovin, 2 % maščob (vir omega-6 maščobnih kislin) in skoraj nič vlaknin. 2
KOT ZANIMIVOST:
Soja je nepogrešljiv dodatek v azijski kuhinji. Tradicionalna priprava jedi veleva kuhanje, oziroma praženje v voku. 1
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji. 3
1. https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/piscanec-z-zelenjavo-iz-voka/
2. http://nutritiondata.self.com/
3. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 520g |
Energijska vrednost | 502 kcal |
Energijska vrednost | 2108 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 8,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,4 g |
Ogljikovi hidrati | 76,5 g |
Sladkorji | 0,5 g |
Beljakovine | 30,7 g |
Prehranske vlaknine | 4,6 g |
Informacije o alergenih
SEČUANSKO MESO (pšenica, soja)