Segedin golaž, krompir v kosih
Poleg klasičnega govejega golaža je posvetu najbolj znana segedin golaž. Izvira iz Madžarske, kjer ga naredijo iz svinjine, včasih tudi nekaj govedine, ki jo prepražijo s čebulo in papriko, zalijejo z jušno osnovo in zadušijo s kislim zeljem ter zabelijo s smetano. Tako še vedno pripravljajo tradicionalno segedin golaž tudi pri nas v Prekmurju.
Olupljen in na kocke narezan kuhan krompir v slani vodi je najbolj enostaven način priprave krompirja. Krompir je danes ena izmed najbolj uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Morda je mnenje, da krompir redi napačno, saj je delež vode 80%, delež škroba pa 20%. Vsebuje pa tudi nekaj beljakovin in vlaknin. Bogat je tudi z mineralom kalijem, ki skrbi za pravo ravnotežje z natrijem (sol).
KOT ZANIMIVOST:
Beseda gulyás pomeni "kravji pastir", "govedar". Golaž je namreč nastal kot mesna juha kravjih pastirjev, za katero vedo, da so jo jedli že v 9. stoletju.
Krompir izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba. V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 508 kcal |
Energijska vrednost | 2134 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 17,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,5 g |
Ogljikovi hidrati | 48,3 g |
Sladkorji | 3,7 g |
Beljakovine | 38,8 g |
Prehranske vlaknine | 8,0 g |
Informacije o alergenih
SEGEDIN GOLAŽ (pšenica, listna zelena, gorčično seme in sledi mleka, jajc)