Sesekljana pečenka, naravna omaka, pražen krompir
Pisana sesekljana pečenka je pečena mesna štruca z jajcem, ki s svojo mehko sestavo primeren obrok tudi za majhne otroke in starejše osebe. Odlikujejo jo enostavna priprava in odličen okus. 1
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali koncentrati. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k zrezku z omako. Skuha se v lupini, olupi, nareže na rezine in prepraži na čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka. 3
KOT ZANIMIVOST:
Sesekljana pečenka ali Štefani pečenka je ena najbolj značilnih pečenk srednje-evropske kulinarike. 2
rompir izhaja iz Čila in Peruja. Sprva je veljal za hrano premožnih. Ko so ga začeli v 18. stoletju gojiti, je v stotih letih postal hrana revežev. V Sloveniji, od leta 2000, obstaja društvo za priznanje praženega krompirja, kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples. 3
1. http://www.zurnal24.si/sesekljana-pecenka-v-omaki-clanek-33005
2. http://pogrejinpojej.tovarnaidej.com/sesekljana-pecenka-v-omaki-s-krompirjem.html
3. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 560 g |
Energijska vrednost | 801 kcal |
Energijska vrednost | 3364 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 42,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,6 g |
Ogljikovi hidrati | 70,7 g |
Sladkorji | 5,7 g |
Beljakovine | 34,8 g |
Prehranske vlaknine | 8,3 g |
Informacije o alergenih
SESEKLJANA PEČENKA (jajca, pšenica, mlečni izdelki, soja, zelena in sledi oreščkov, sezama), NARAVNA OMAKA (pšenica, gorčično seme in sledi jajc, mleka, zelene), PRAŽEN KROMPIR