Sesekljana pečenka, pire krompir
Sesekljana pečenka je pečena mesna štruca z jajcem, ki s svojo mehko sestavo primeren obrok tudi za majhne otroke in starejše osebe.1 Odlikujejo jo enostavna priprava in odličen okus.
Pire krompir je kašasto pretlačen krompir, vsestranska priljubljena priloga, ki se jo lahko ponudi k mesu in drugim jedem. Po navadi je obogaten z maslom in mlekom ali oljem, kar vpliva na bolj kremasto strukturo in polnejši okus.3
KOT ZANIMIVOST:
Sesekljana pečenka ali Štefani pečenka je ena najbolj značilnih pečenk srednje-evropske kulinarike.2
Ko je prišel krompir v Slovenijo, so ga imenovali 'zemeljsko jabolko', iz prevoda nemške besede Erdapfel. V Slovenji pridelava krompirja upada, največja pridelovalka pa je Rusija, ki pridela 90 % vsega krompirja v Evropi.3
1. http://www.zurnal24.si/sesekljana-pecenka-v-omaki-clanek-33005
2. http://pogrejinpojej.tovarnaidej.com/sesekljana-pecenka-v-omaki-s-krompirjem.html
3. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 654 kcal |
Energijska vrednost | 2747 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 34,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 18,3 g |
Ogljikovi hidrati | 44,0 g |
Sladkorji | 18,7 g |
Beljakovine | 42,3 g |
Prehranske vlaknine | 10,1 g |
Informacije o alergenih
SESEKLJANA PEČENKA (jajca, pšenica, mlečni izdelek, soja, zelena in sledi oreščkov, sezama), PIRE KROMPIR (mlečni izdelek, soja)