Sesekljana pečenka v naravni omaki, špinačni rezanci
Sesekljana pečenka je pečena mesna štruca z jajcem, ki s svojo mehko sestavo primeren obrok tudi za majhne otroke in starejše osebe.1 Odlikujejo jo enostavna priprava in odličen okus.1
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali koncentrati. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd. Barvni so za videz bolj privlačni, po hranilni vrednosti pa se ne razlikujejo od navadnih, razen če jih naredimo sami s svežo zelenjavo.3
KOT ZANIMIVOST:
Sesekljana pečenka ali Štefani pečenka je ena najbolj značilnih pečenk srednje-evropske kulinarike.2
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene.3
1. http://www.zurnal24.si/sesekljana-pecenka-v-omaki-clanek-33005
2. http://pogrejinpojej.tovarnaidej.com/sesekljana-pecenka-v-omaki-s-krompirjem.html
3. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 510 g |
Energijska vrednost | 783 kcal |
Energijska vrednost | 3289 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 33,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,7 g |
Ogljikovi hidrati | 82,8 g |
Sladkorji | 5,7 g |
Beljakovine | 36,9 g |
Prehranske vlaknine | 5,7 g |
Informacije o alergenih
SESEKLJANA PEČENKA V NARAVNI OMAKI (pšenica, jajca, mlečni izdelek, soja, zelena, gorčično seme, sledi mleka, jajc, zelene, oreščkov in sezama)