Sirov burek
Burek je priljubljena jed oz. zavitek, ki izvira iz Turčije in Balkana. Pravilno je burek narejen iz vlečenega testa z nadevom (mesni, sirni ali zelenjavni), pečen v pečici. Odvisno od recepta in dodane maščobe se lahko uvršča tako med zdravo ali nezdravo prehrano. 1
KOT ZANIMIVOST:
"Börek" je turška beseda, medtem ko jedi v Albaniji pravijo "byrek". V ostalih balkanskih državah (predvsem bivših jugoslovanskih) se jed imenuje burek, kar izhaja iz turške besed "börek", ki bi prav lahko izhajala iz perzijske "bürek" ali pa je vendarle izvirna turška beseda iz korena Bur-, kar pomeni zaviti oz. zavijati. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. https://sl.wikipedia.org/wiki/Burek
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 260 g |
Energijska vrednost | 517 kcal |
Energijska vrednost | 2171 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,2 g |
Ogljikovi hidrati | 34,4 g |
Sladkorji | 5,7 g |
Beljakovine | 25,2 g |
Prehranske vlaknine | 3,4 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mlečni izdelek, sledi soje, oreščkov in sezama