Sirovi štruklji, sirova omaka
Štruklji so tipična slovenska narodna jed. Pripravljeni so iz vlečenega ali kvašenega testa polnjeni z različnimi nadevi, slanimi ali sladkimi. Lahko so kuhani ali pečeni ter posuti s prepraženimi drobtinami.1
Sirova omaka je omaka, narejena iz sira in smetane, ki naredita omako kremasto. Od vrste sira, ki ga uporabimo, je odvisno kakšen bo okus omake.
KOT ZANIMIVOST:
Obstaja veliko vrst štrukljev, drobnjakovi, dolenjski, gluhi, kraški, istrski, kobariški, štajerski, zagorski itd. V Kobaridu je vsako leto tekmovanje v pripravljanju štrukljev, imenovano "štrukjlada".1
Sir je nastal naključno med prenašanjem mleka v mehovih (živalskih želodcev). Ko so encimi želodčnega tkiva prehajali v mleko, ki se je ta »sesirilo«. Sir vsebuje potrebne minerale, kot sta kalcij in fosfor, vitamine in kakovostne beljakovine.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 370 g |
Energijska vrednost | 488 kcal |
Energijska vrednost | 2050 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 24,30 g |
Nasičene maščobne kisline | 8,7 g |
Ogljikovi hidrati | 35,1 g |
Sladkorji | 7,90 g |
Beljakovine | 31,30 g |
Prehranske vlaknine | 0,40 g |
Informacije o alergenih
SIROVI ŠTRUKLJI (pšenica, jajca, mlečni izdelek), SIROVA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja, sledi jajc)