Sirovi tortelini, paradižnikova omaka
Tortelini so nadevane jajčne testenine iz Emilije-Romanije, ki imajo obliko obročkov ali culic. Testo naredijo iz mehke moke, zdroba in jajc (8-10 na 1 kg moke) ter nadevajo s skuto. 1
Paradižnikova omaka zaokroži okus tortelinov, saj ima sladkast okus, ki lepo dopolni kislo-slano aromo skute v tortelinih. Pozitivna lastnost paradižnikove pulpe je, da vsebuje veliko antioksidanta likopena, ki pa je po toplotni obdelavi telesu biološko še bolj razpoložljiv kot v surovem stanju, dodatek maščob pa poveča njegovo absorbcijo.
KOT ZANIMIVOST:
Domovina tortelinov je Italija. Prvič so bili omenjeni leta 1644. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 550 g |
Energijska vrednost | 938 kcal |
Energijska vrednost | 3940 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 2,6 g |
Ogljikovi hidrati | 140,0 g |
Sladkorji | 3,6 g |
Beljakovine | 43,2 g |
Prehranske vlaknine | 2,2 g |
Informacije o alergenih
SIROVI TORTELINI (pšenica, mlečni izdelki, jajca), PARADIŽNIKOVA OMAKA (pšenica, mlečni izdelki, jajca, sledi zelene)