Škarpena na žaru, maslena zelenjava
Rdeča riba imenovana tudi bodike, saj imajo čvrsto telo z bodicami. Ribe so cenjena delikatesa, saj je meso dobro in belo.
Zelenjava ima svoje pomembno mesto kot priloga v zdravi in uravnoteženi prehrani, saj znižuje energijsko gostoto obroka ter povečuje njegovo hranilno gostoto (hranila, ki jih organizem potrebuje za dobro delovanje). Z maslom energijsko obogatimo zelenjavo, ki prispeva dodano energijo namesto škrobnate priloge.
KOT ZANIMIVOST:
Mnoge dežele so v prehrani odvisne od ribjih beljakovin, pri čemer zagotovo prednjačijo Japonci, kjer so začeli jest rdeče meso šele s prihodom tujcev. Tudi reveži v jugovzhodni Aziji jedo predvsem ribe. Japonec poje povprečno 100 kg rib na leto, Slovenec pa komaj 4 kg.
Včasih je bila zelenjava hrana revežev. Šele v 18. in 19. stoletju so meščani začeli ceniti zelenjavo kot prikuho.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 310 g |
Energijska vrednost | 408 kcal |
Energijska vrednost | 1714 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 16,4 g |
Ogljikovi hidrati | 15,0 g |
Sladkorji | 2,9 g |
Beljakovine | 27,9 g |
Prehranske vlaknine | 3,0 g |
Informacije o alergenih
ŠKARPENA NA ŽARU (ribe), MASLENA ZELENJAVA (mlečni izdelek)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.