Škarpena na žaru, popečena zelenjava
Rdeča riba imenovana tudi bodike, saj imajo čvrsto telo z bodicami. Ribe so cenjena delikatesa, saj je meso dobro in belo.1
Zelenjava na žaru je posebna poslastica. Speče se hitro, z malo dodane maščobe, postane hrustljava in aromatična ter najbolje ohranja hranilne vrednosti.1
KOT ZANIMIVOST:
Mnoge dežele so v prehrani odvisne od ribjih beljakovin, pri čemer zagotovo prednjačijo Japonci, kjer so začeli jest rdeče meso šele s prihodom tujcev. Tudi reveži v jugovzhodni Aziji jedo predvsem ribe. Japonec poje povprečno 100kg rib na leto, Slovenec pa komaj 4kg.1
Popečena zelenjava koz zanimivost: Valentin Vodnik je že v svoji kuharski knjigi Kuharfke Bukve (1799), prva kuharska knjiga pri nas, posvetil zelenjavi celo poglavje. Ni vedel, kako bi poslovenil "zupeise" (danes "priloga", "prikuha"), zato je zapisal, da je "za zraven jed".1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 360 g |
Energijska vrednost | 383 kcal |
Energijska vrednost | 1609 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 24,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 16,3 g |
Ogljikovi hidrati | 11,9 g |
Sladkorji | 6,3 g |
Beljakovine | 29,2 g |
Prehranske vlaknine | 3,8 g |
Informacije o alergenih
ŠKARPENA NA ŽARU (ribe)