Škarpena s krompirjem in papriko iz pečice
Škarpena je rdeča riba, imenovana tudi bodike, saj imajo čvrsto telo z bodicami. Ribe so cenjena delikatesa, saj je meso dobro in belo.1
Morda je mnenje, da krompir redi napačno, saj je delež vode 80%, delež škroba pa 20%1. S krompirjem kot prilogo zaužijemo veliko kalija, ki je del vsake telesne celice. Pomaga nam pri elektrolitskem in tekočinskem ravnotežju ter vzdržuje normalen krvni pritisk. Pečen krompir je na vrhu lestvice živil, bogatih s kalijem. Ker Slovenci zaužijemo kar veliko soli, sta paprika in krompir iz pečice primeren obrok za urejanje ravnotežja med kalijem in natrijem.2
KOT ZANIMIVOST:
Mnoge dežele so v prehrani odvisne od ribjih beljakovin, pri čemer zagotovo prednjačijo Japonci, kjer so začeli jest rdeče meso šele s prihodom tujcev. Tudi reveži v jugovzhodni Aziji jedo predvsem ribe. Japonec poje povprečno 100 kg rib na leto, Slovenec pa komaj 4 kg.1
Krompir izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba. V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://www.potatogoodness.com/nutrition/nutritional-facts/
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 516 kcal |
Energijska vrednost | 2167 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 26,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 16,2 g |
Ogljikovi hidrati | 37,9 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 31,5 g |
Prehranske vlaknine | 5,9 g |
Informacije o alergenih
ŠKARPENA (ribe)