Skutni štruklji v gobovi omaki
Štruklji so tipična slovenska narodna jed. Pripravljeni so iz vlečenega ali kvašenega testa polnjeni z različnimi nadevi, slanimi ali sladkimi. Lahko so kuhani ali pečeni ter posuti s prepraženimi drobtinami. Najbolj priljubljeni so sirovi oziroma skutini štruklji, ki se uživajo kot priloga ali samostojna jed.1
Gobova omaka je pripravljena iz prepraženih različnih gob (posušenih ali zamrznjenih), na čebuli ali brez, v smetanovi ali naravni omaki.
KOT ZANIMIVOST:
Obstaja veliko vrst štrukljev, drobnjakovi, dolenjski, gluhi, kraški, istrski, kobariški, štajerski, zagorski itd. V Kobaridu je vsako leto tekmovanje v pripravljanju štrukljev, imenovano štrukjlada.1
Zamrznjene gobe ostanejo kot sveže, pri čemer postanejo še bolj aromatične. Prevrete zamrznjene gobe izgubijo del arome in okusa. Jurčki so bogat vir natrija, kalija, kalcija, železa, cinka, bakra, fosforja in vitaminov B.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 510 g |
Energijska vrednost | 648 kcal |
Energijska vrednost | 2722 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,60 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,9 g |
Ogljikovi hidrati | 69,4 g |
Sladkorji | 10,00 g |
Beljakovine | 39,90 g |
Prehranske vlaknine | 4,20 g |
Informacije o alergenih
SKUTNI ŠTRUKLJI (pšenica, jajca, mlečni izdelek), GOBOVA OMAKA (pšenica, mlečni izdelek, soja)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |