Slani sirovi štruklji, poletna omaka z zelenjavo
Štruklji so tipična slovenska narodna jed.1 Uživamo jih kot prilogo ali samostojno jed. Pripravljeni so iz vlečenega ali kvašenega testa polnjeni z različnimi nadevi, slanimi ali sladkimi.1 Lahko so kuhani ali pečeni ter posuti s prepraženimi drobtinami.
Poletna omaka z zelenjavo vsebuje zelenjavo, ki raste poleti, in sicer: paradižnik, malancane, paprike ter bučke, ki povečajo hranilno vrednost jedi, predvsem vsebnost prehranske vlaknine ter vitaminov.1 Zelenjava ima svoje pomembno mesto kot del zdrave in uravnotežene prehrane. Koristna hranila vsebuje v zelo majhni količini, a pomembno prispevajo nadvse koristen, varovalen učinek na zdravje.
KOT ZANIMIVOST:
Obstaja še veliko drugih vrst štrukljev, drobnjakovi, dolenjski, gluhi, kraški, istrski, kobariški, štajerski, zagorski itd. V Kobaridu je vsako leto tekmovanje v pripravljanju štrukljev, imenovano štrukjlada.1
Valentin Vodnik je že v svoji kuharski knjigi Kuharfke Bukve (1799) - prva kuharska knjiga pri nas, posvetil zelenjavi celo poglavje. Ni vedel, kako bi poslovenil »zupeise« (danes "priloga", "prikuha"), zato je zapisal, da je "za zraven jed".1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 370 g |
Energijska vrednost | 417 kcal |
Energijska vrednost | 1751 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 17,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,1 g |
Ogljikovi hidrati | 37,3 g |
Sladkorji | 7,5 g |
Beljakovine | 26,2 g |
Prehranske vlaknine | 2,5 g |
Informacije o alergenih
SLANI SIROVI ŠTRUKLJI (pšenica, jajca, mlečni izdelek), POLETNA OMAKA Z ZELENJAVO (pšenica, mlečni izdelek, soja, sledi jajc in zelene)