Sojini polpeti, zelenjavni riž
Sojini polpeti so pripravljeni iz namočenih sojinih kosmičev in z dodatkom pšenice ter ovsa oblikovani v polpete in delno ocvrti. So odličen vir beljakovin in prehranskih vlaknin. Ne vsebujejo surovin živalskega izvora zato so primerni tudi za vegetarijance. 1
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Z dodano čvrsto zelenjavo pa postane jed zelo hranljiva – vitamini, minerali, prehranske vlaknine. 1
KOT ZANIMIVOST:
Soja je zelo dober nadomestek živalskih beljakovin v prehrani vegetarijancev in veganov. Obstaja veliko vrst živil pripravljenih na osnovi soje: sojini jogurt, sojini polpeti, tofu, sojin drobljenec, itd. 1
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 380 g |
Energijska vrednost | 759 kcal |
Energijska vrednost | 3188 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 34,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,6 g |
Ogljikovi hidrati | 83,4 g |
Sladkorji | 2,1 g |
Beljakovine | 27,4 g |
Prehranske vlaknine | 3,1 g |
Informacije o alergenih
SOJINI POLPETI (pšenica, mlečni izdelek, soja in sledi jajc, glutena, zelene), ZELENJAVNI RIŽ (zelena in sledi mleka)