Špageti po bolonjsko, riban sir
Špageti so najbolj znane in priljubljene testenine iz ostre moke ali zdrob trde pšenice, vode in soli. Bolonjska omaka je mesna omaka za k testeninam, ki jo v Bologni uporabljajo za izključno k špagetom.
Parmezan je trdi sir iz Emilije-Romanije in Lombardije. Na splošno je v svetu izraz parmezan oznaka za trde sire, namenjene ribanju, ki jim Italijani rečejo grana. Ti siri so starani, imajo močan okus in jih večinoma uporabljajo za izboljšanje okusa jedi in odišavljanje.
KOT ZANIMIVOST:
Originalna bolonjska omaka je iz olivnega olja, čebule, jušne zelenjave, mlete govedine, rdečega vina, peteršilja, majarona, lovorovega lista, muškatnega oreščka, soli in popra, paradižnika in moke. Danes pa poznamo že več različic, katerim dodajajo druge vrste živila.
Pravi parmezan pa je samo tisti, ki ima žig "parmigiano reggiano". Delajo ga samo od 15. aprila do 11. novembra okoli Parme, Lodija, Bologne, Modene in Mantove. Naredijo ga iz delnoposnetega kravjega mleka jutranje molže in polnomastnega mleka večerne molže, ki vsebuje 32% maščobe. Na testenine so ga začeli ribati že v 14. stoletju.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 410 g |
Energijska vrednost | 800 kcal |
Energijska vrednost | 3360 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 26,7 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,5 g |
Ogljikovi hidrati | 92,1 g |
Sladkorji | 4,7 g |
Beljakovine | 46,6 g |
Prehranske vlaknine | 4,3 g |
Informacije o alergenih
ŠPAGETI PO BOLONJSKO (pšenica, mlečni izdelek, soja in sledi arašidov), PARMEZAN (mlečni izdelek)