Špageti s tunino omako
Testenine so tipična italijanska jed, ki se v Italiji običajno uživajo kot predjed (primo piatto). Tradicionalno se kuhajo ''al dente'' in postrežejo z raznovrstnimi omakami.
Tunina omaka je ena bolj zdravih omak s katero zaužijemo v naši prehrani pogosto pomanjkljive omega-3 maščobne kisline. Je rdeča omaka, saj vsebuje paradižnik, za dopolnitev okusa pa dodamo parmezan, olive in oljčno olje. Tuna je velika morska riba, iz družine skuš, ki ima sloves po svoji veliki vsebnosti omega-3 maščobnih kislin, ki zelo koristijo srčno-žilnemu sistemu, kognitivni funkciji, sklepom in delujejo protivnetno.
KOT ZANIMIVOST:
Izraz ''al dente'' pomeni da je testenina ravno prav skuhana, ni premehka ne pretrda, ampak je takšna, da jo moramo zgristi z zobmi.
Modroplavuti tun je najdražja riba, ki je bila kdaj prodana.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 802 kcal |
Energijska vrednost | 3368 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 26,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,5 g |
Ogljikovi hidrati | 76,2 g |
Sladkorji | 4,4 g |
Beljakovine | 39,3 g |
Prehranske vlaknine | 2,8 g |
Informacije o alergenih
ŠPAGETI (pšenica), TUNINA OMAKA (pšenica, ribe, mlečni izdelek)