Špinačna juha
Špinača je listnata zelenjava, ki spada v družino metlikovk. Špinačo popražijo na maščobi, podušijo in dolijejo vodo ter dodajo začimbe in sol, da nastane juha. Za kremno strukturo se doda mleko in moko ali smetano. 1
KOT ZANIMIVOST:
Špinača ima nizko energijsko vrednot, je dober vir balastnih snovi (vlaknin), železa, kalcija, folatov, beta-karotena, vitaminov B, E, K in vitamina C. Ker vsebuje velike količine oksalne kisline, lahko deluje odvajalno. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 250 ml |
Energijska vrednost | 95 kcal |
Energijska vrednost | 399 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 4,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,5 g |
Ogljikovi hidrati | 11,8 g |
Sladkorji | 0,6 g |
Beljakovine | 3,2 g |
Prehranske vlaknine | 2,8 g |
Informacije o alergenih
mlečni izdelek, soja