Špinačni tortelini po napolitansko, riban sir
Nadevane jajčne testenine iz Emilije-Romanije, ki imajo obliko obročkov ali culic. Testo naredijo iz mehke moke, zdroba in jajc (8-10 na 1 kg moke). Nadevajo jih z različnimi nadevi.1
Napolitanska omaka je klasična italijanska paradižnikova omaka, z dodatkom zelenjave, pancete, rdečega vina in zelišč. Napoli omaka je tudi ime za razne omake na osnovi paradižnikove omake, ki izhaja iz italijanske kuhinje (ime po mestu Napoli), ker jo postrežejo kot predjed s testeninami/špageti.2 Glavne sestavine so paradižnik, čebula, česen in začimbe. Čeprav je omaka vegetarijanska jed, ji danes dodajajo tudi meso ali mesne izdelke.2
KOT ZANIMIVOST:
Domovina tortelinov je Italija. Prvič so bili omenjeni leta 1644.1
Znana je tudi napolitanska pica, ki ima od leta 2004 zakonsko zaščiten recept. Sestavine so podobne kot pri nam poznane pice margarite.3
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Article=3755&Folder=63&S=6
3. http://en.wikipedia.org/wiki/Neapolitan_sauce
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 884 kcal |
Energijska vrednost | 3713 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 19,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 1,5 g |
Ogljikovi hidrati | 141,5 g |
Sladkorji | 3,6 g |
Beljakovine | 43,2 g |
Prehranske vlaknine | 2,2 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mleko, sledi zelene