Špinačni tortelini s sirovo omako
Nadevane jajčne testenine iz Emilije-Romanije, ki imajo obliko obročkov ali culic. Testo naredijo iz mehke moke, zdroba in jajc (8-10 na 1 kg moke). Nadevajo jih z različnimi nadevi. Kapelti oz. tortelini so špinačni ali sirovi (skutni), preliti s sirovo omako so postreženi kot samostojna jed, ki nas okrepi z veliko energije, beljakovinami in kalcijem.
Sirova omaka je priljubljena za zrezke in zelenjavo. Pripravljena je iz treh vrst sira (topljen sir, poltrdi in trdi sir), od tekočin dodajo smetano, mleko in belo vino. Fermentirani mlečni izdelki kot je sir imajo posebno mesto v zdravi prehrani, zaradi mlečno-kislinskih bakterij in vsebnosti kalcija ter vitamina D, ki sta ključna za zdravje kosti.
KOT ZANIMIVOST:
Domovina tortellinov je Italija. Prvič so bili omenjeni leta 1644. Sir je zdrav mlečni izdelek, ki z rednim uživanjem v manjši količini ugodno deluje na organizem.
Kakovost sira je najbolj odvisna od vlažnosti skute, kakovosti soli in pravilne obdelave med zorenjem. Pomembna je tudi skorja sira, ki varuje sredico in omogoča njeno zorenje (Kuharska enciklopedija).
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 450 g |
Energijska vrednost | 1147 kcal |
Energijska vrednost | 4818 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 39,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 13,7 g |
Ogljikovi hidrati | 147,9 g |
Sladkorji | 5,1 g |
Beljakovine | 47,0 g |
Prehranske vlaknine | 0,4 g |
Informacije o alergenih
ŠPINAČNI TORTELINI (pšenica, jajca, mlečni izdelek), SIROVA OMAKA (pšenica, jajca, mlečni izdelek, soja)