Špinačni tortelini v smetanovi omaki s pisano papriko
Tortelini so nadevane jajčne testenine iz Emilije-Romanije, ki imajo obliko obročkov ali culic.1 Testo naredijo iz mehke moke, zdroba in jajc (8-10 na 1 kg moke). Nadevajo jih z različnimi nadevi. Špinačni tortelini preliti s sirovo omako so postreženi kot samostojna jed, ki nas okrepi z veliko energije, beljakovinami in kalcijem.
KOT ZANIMIVOST:
Domovina tortelinov je Italija. Prvič so bili omenjeni leta 1644. Tortelinom v obliki obročkov pravijo tudi »Venerinin popek«. Legenda pravi, da jih je naredil slaščičarski vajenec v obliki popka svoje ljubljene, ki mu je zmešala glavo.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 430 g |
Energijska vrednost | 951 kcal |
Energijska vrednost | 3994 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 25,70 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,5 g |
Ogljikovi hidrati | 143,7 g |
Sladkorji | 4,10 g |
Beljakovine | 34,20 g |
Prehranske vlaknine | 0,0 g |
Informacije o alergenih
ŠPINAČNI TORTELINI (pšenica, jajca, mlečni izdelek), SMETANOVA OMAKA S PISANO PAPRIKO (pšenica, mlečni izdelek, soja)