Štajerski piščanec z bučnimi semeni, pečen krompir
Pečen piščanec, pripravljen in začinjen z omako iz bučnih semen. Njegovo meso spada med kuretino, dober je vir fosforja, kalcija, železa in vitaminov B. Bučna semena so bogata z vitaminom E in cinkom, ki sta zelo učinkovita antioksidanta pri preprečevanju in popravljanju »poškodb« v naših celicah.
Krompir je danes ena izmed najbolj uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Barva krompirja ima pomembno vlogo pri tem, za kakšno jed je določena sorta primerna. Iz krompirja se lahko pripravljajo različne jedi tako priloge kot glavne samostojne jedi. Pečen krompir je ena izmed boljših prilog k mesnim jedem, ribam ali zelenjavi.
KOT ZANIMIVOST:
Nekaj razlike je med temnim in belim mesom – slednje ima manj maščobe, a tudi manj železa in vitaminov B.
Krompir izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba. V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 540 g |
Energijska vrednost | 733 kcal |
Energijska vrednost | 3079 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 44,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,9 g |
Ogljikovi hidrati | 47,8 g |
Sladkorji | 3,0 g |
Beljakovine | 37,3 g |
Prehranske vlaknine | 7,5 g |
Informacije o alergenih
ŠTAJERSKI PIŠČANEC Z BUČNIMI SEMENI (gorčično seme)