Sveže domače testenine ali polnozrnati njoki z dimljenim sirom
Lastnost domačih svežih testenin je, da so skuhane v krajšem času in so bolj polnega okusa kot navadne.
Njoke, ki so pripravljeni iz polnovredne moke, z dodatkom jajc ali brez, uvrščamo v široko družino testenin. Označuje jih bogata vsebnost vlaknin, ki imajo mnogo različnih koristnih učinkov - na prebavo, sitost, imunski sistem, vežejo strupe in holesterol,…
K testeninam oziroma njokom se poda sirova omaka, saj jo sir s smetano naredi kremasto in z vrsto sira, ki je dimljen, da prav poseben okus.
KOT ZANIMIVOST:
Sir so izdelovali že Sumerci pred 6000 leti. Od renesanse dalje je Italija bila najpomembnejša izdelovalka sirov, kasneje jo je izpodrinila Francija. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 430 g |
Energijska vrednost | 956 kcal |
Energijska vrednost | 4015 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 26,0 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,4 g |
Ogljikovi hidrati | 140,6 g |
Sladkorji | 2,9 g |
Beljakovine | 37,8 g |
Prehranske vlaknine | 0,2 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mlečni izdelek, soja, sledi jajc