Sveže domače testenine s tartufato in šparglji
Lastnost domačih svežih testenin je, da so skuhane v krajšem času in so bolj polnega okusa kot navadne.
Tartufata je omaka narejena iz črnih tartufov (Tuber aestivum Vitt), šampinjonov, ekstra deviškega oljčnega olja in črnih oliv, ki odlično obogati okus vseh vrst jedi.
Šparglji imajo številne koristne lastnosti. Znana učinkovina v špargljih je asparagin, ki se nahaja le v rastlinskih kalčkih. Več učinkovine je v belih kot zelenih špargljih. Asparagin poveča dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina2. Njeni razgradnji produkti – jantarjeva kislina in amoniak dajejo urinu neprijeten vonj.1
KOT ZANIMIVOST:
Tartufi rastejo v obliki gomoljev pod zemljo, pri nas večinoma v Istri. V kulinariki velja, da jed s tartufi ne sme imeti značilnega okusa zaradi aromatiziranega olja, ampak zaradi uporabljenih gob, vendar si za kosilo na hitro lahko pomagamo tudi z nekaj kapljicami tartufatinega olja, ki okrepi okus in aromo po tartufih.2
Če poganjke osipavajo so daljši in obeljeni. Kadar pa poganjke belušev gojijo tako, da so v plitvih jarkih, kamor še seže svetloba, postanejo zeleni in imajo precej močnejši okus od beljenih.1
1. http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1735
2. http://m.slovenskenovice.si/lifestyle/okusi/istrski-fuzi-s-tartufi
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 661 kcal |
Energijska vrednost | 2776 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 47,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 15,5 g |
Ogljikovi hidrati | 41,7 g |
Sladkorji | 3,4 g |
Beljakovine | 18,5 g |
Prehranske vlaknine | 4,0 g |
Informacije o alergenih
pšenica, mlečni izdelek, jajca, soja, sledi zelene, oreščkov in sezama