Sveže domače testenine z gorgonzolo
Lastnost domačih svežih testenin je, da so skuhane v krajšem času in so bolj polnega okusa kot navadne.
Gorgonzola, sir s plemenito plesnijo, je posebnost Lombardije. Zaradi ostrega okusa, ki ji jo daje plesen, je priljubljena sestavina za pripravo kremastih omak, posebej v Lombardiji, kjer jo postrežejo v kombinaciji s pečeno polento. 1
KOT ZANIMIVOST:
Gorgonzola izvira iz italijanskega kraja Gorgonzola, blizu Milana. Iz kravjega mleka pridelajo skuto, ki ji nato z iglami v sredico dodajo plesen Penicillium gorgonzola, solijo in pustijo zoreti nekaj mesecev. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500 g |
Energijska vrednost | 1021 kcal |
Energijska vrednost | 4288 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 57,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 20,2 g |
Ogljikovi hidrati | 96,5 g |
Sladkorji | 3,9 g |
Beljakovine | 30,7 g |
Prehranske vlaknine | 4,4 g |
Informacije o alergenih
pšenica, jajca, mlečni izdelek, soja, sledi gorčičnih semen, sledi listne zelene