Svinjina z ananasom, pečen krompir po mehiško
Svinjina z ananasom je na kocke narezano svinjsko meso v omaki iz ananasa, sveže paprike in mete.
Meso svinjine ima veliko vsebnost železa in cinka.1
Dodatek rdeče paprike, koruze, čebule peteršilja in salsa rdeče omake pečenemu krompirju spominja na mehiški riž. Mehiška kulinarika velja za malo bolj pikantno (predvsem zaradi pekočih omak), jedi pa so dobro začinjene.
KOT ZANIMIVOST:
Včasih je bila svinjina pri kmetih priboljšek. Od cele svinjine zavržejo samo žolč, možgane in vranico, vse ostalo predelajo.2
Mehičani obožujejo koruzo. Označujejo se celo za "hombres de maiz" (ljudi iz koruze), ker naj bi jih po starodavni legendi bogovi izdelali iz koruze.3
1. http://www.kz-krka.si/kosi-mesa-in-uporaba.html
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
3. http://www.siol.net/trendi/kulinarika/novice/2011/11/mehiska_kuhinja_spela_mihelac.aspx
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 540 g |
Energijska vrednost | 527 kcal |
Energijska vrednost | 2213 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 16,70 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,0 g |
Ogljikovi hidrati | 59,0 g |
Sladkorji | 4,8 g |
Beljakovine | 34,0 g |
Prehranske vlaknine | 9,7 g |
Informacije o alergenih
SVINJINA Z ANANASOM (pšenica, gorčično seme, sledi zelene, jajc in mleka)