Svinjska pečenka, naravna omaka, njoki
Pečenka je jed iz pečenega mesa. Svinjino večinoma pečemo. Geografsko v Sloveniji poznamo različne pečenke (npr. visoška pečenka, viteška) ali pa jih poimenujemo po kosu mesa iz katerega je pripravljena (pljučna, ledvena, mrežna pečenka…).1
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali koncentrati. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Njoki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani.1
KOT ZANIMIVOST:
Včasih je bila svinjina na kmetih priboljšek. Kmet je moral vzrediti dovolj svinj za meso, da ga je imel za praznike, slavja in težko delo. Že ob zakolu so določili za kaj bo šel posamezen kos mesa.
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 520 g |
Energijska vrednost | 684 kcal |
Energijska vrednost | 2873 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 20,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,1 g |
Ogljikovi hidrati | 79,8 g |
Sladkorji | 8,1 g |
Beljakovine | 43,9 g |
Prehranske vlaknine | 6,2 g |
Informacije o alergenih
NARAVNA OMAKA (pšenica, gorčično seme, sledi jajc, mleka in zelene), NJOKI (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc in zelene)