Svinjska pečenka, pražen krompir
Pečenka je jed iz pečenega mesa. Svinjino večinoma pečemo. Geografsko v Sloveniji poznamo različne pečenke (npr. visoška pečenka, viteška) ali pa jih poimenujemo po kosu mesa iz katerega je pripravljena (pljučna, ledvena, mrežna pečenka…).
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k pečenki z omako. Skuha se v lupini, nato olupi in nareže na rezine in strese k prepraženi čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka.
KOT ZANIMIVOST:
Včasih je bila svinjina na kmetih priboljšek. Kmet je moral vzrediti dovolj svinj za meso, da ga je imel za praznike, slavja in težko delo. Že ob zakolu so določili za kaj bo šel posamezen kos mesa.
Krompir je doma v Čilu in Peruju. Dolgo je bil krompir hrana bogatinov, šele v 18. stoletju so ga začeli bolj gojiti in v stotih letih je postal hrana revežev. V Sloveniji od leta 2000 obstaja društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 390 g |
Energijska vrednost | 984 kcal |
Energijska vrednost | 4133 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 23,3 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,0 g |
Ogljikovi hidrati | 44,4 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 42,8 g |
Prehranske vlaknine | 6,3 g |
Informacije o alergenih
PRAŽEN KROMPIR (pšenica)