Svinjska pečenka v naravni omaki, pražen krompir
Pečenka je jed iz pečenega mesa. Svinjino večinoma pečemo. Geografsko v Sloveniji poznamo različne pečenke (npr. visoška pečenka, viteška) ali pa jih poimenujemo po kosu mesa iz katerega je pripravljena (pljučna, ledvena, mrežna pečenka…).
Naravna omaka se postreže k mesu. Pripravljena je preprosto, le s tistimi dodatki in postopki, ki živilo naredijo užitno. Največkrat je to »sok« od mesa in sol ali koncentrati. Uporablja se tudi različne osnove za naravno omako, ki jo zgostijo z moko.
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k zrezku z omako. Skuha se v lupini, olupi, nareže na rezine in prepraži na čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka.1
KOT ZANIMIVOST:
Včasih je bila svinjina na kmetih priboljšek. Kmet je moral vzrediti dovolj svinj za meso, da ga je imel za praznike, slavja in težko delo. Že ob zakolu so določili za kaj bo šel posamezen kos mesa.
Krompir izhaja iz Čila in Peruja. Sprva je veljal za hrano premožnih. Ko so ga začeli v 18. stoletju gojiti, je v stotih letih postal hrana revežev. V Sloveniji, od leta 2000, obstaja društvo za priznanje praženega krompirja, kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 440 g |
Energijska vrednost | 664 kcal |
Energijska vrednost | 2789 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 28,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,7 g |
Ogljikovi hidrati | 56,6 g |
Sladkorji | 6,7 g |
Beljakovine | 44,6 g |
Prehranske vlaknine | 8,9 g |
Informacije o alergenih
NARAVNA OMAKA (pšenica, gorčično seme, sledi jajc, mleka in zelene)