
Svinjska pečenka z drobnjakovo omako, rezanci
Pečenka je jed iz pečenega mesa. Svinjino večinoma pečemo. Geografsko v Sloveniji poznamo različne pečenke (npr. visoška pečenka, viteška) ali pa jih poimenujemo po kosu mesa iz katerega je pripravljena (pljučna, ledvena, mrežna pečenka…).
Poznamo tudi hladno drobnjakovo omako, ki jo postrežejo kuhanemu ali prekajenemu mesu. Naredijo jo iz drobno sesekljanih trdo kuhanih jajc, kuhanega, ohlajenega in naribanega krompirja, olja, kisa soli, popra, ščepca sladkorja in sesekljanega drobnjaka.1
Rezanci so testenine v ozkih ali širših trakovih, ki se uživajo kot samostojna jed ali kot priloga. Lahko so dolgi ali kratki, jušni, jajčni, riževi in obarvani. Slednji dobijo barvo odvisno od vrste dodatka ali koncentrata v testu; npr. zeleni, rdeči, temno rjavi, črni itd.
KOT ZANIMIVOST:
Včasih je bila svinjina na kmetih priboljšek. Kmet je moral vzrediti dovolj svinj za meso, da ga je imel za praznike, slavja in težko delo. Že ob zakolu so določili za kaj bo šel posamezen kos mesa.
Drobnjak je začimbnica, vrsta luka. Doma je iz Azije in je najmilejši sorodnik česna. Boljši vonj in okus ima svež drobnjak. Rastlina pospešuje prebavo in razkužuje prebavila.1
Rezance izdelujejo po celem svetu na različne načine. Njihov okus in videz je odvisen od uporabljenih sestavin. Tako npr. Italijani izdelujejo jajčne rezance, Kitajci riževe in škampove, Japonci ajdove z zelenim čajem, Tajci in Indijci steklene.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 630 kcal |
Energijska vrednost | 2646 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 21,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,8 g |
Ogljikovi hidrati | 62,8 g |
Sladkorji | 3,2 g |
Beljakovine | 45,8 g |
Prehranske vlaknine | 2,2 g |
Informacije o alergenih
DROBNJAKOVA OMAKA (pšenica, ječmen, mlečni izdelek, soja , gorčično seme in sledi jajc, listne zelene), REZANCI (pšenica, jajca)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.