Svinjska ribica na žaru, brusnična omaka, krompirjevi svaljki
Svinjska ribica je kakovosten del mesa, ki ga je tako potrebno tudi pripraviti.
Brusnična omaka se pripravi iz vloženih brusnic, ki so za razliko od svežih, sladkega okusa. Za zdravje so koristni antioksidanti, ki imajo močno delovanje na ledvice, mehur, proti bakterijam,...
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami.2
KOT ZANIMIVOST:
Svinjska ribica označuje tako imenovani file iz svinjskega mesa, gre namreč za podolgovato mišico na zgornji strani svinjskih ledij. Svinjska ribica je najbolj fino in kvalitetno meso pri svinjini, zato se je drži tudi temu primerna cena.2
Brusnice so rdeče jagode trpkega okusa, ki postanejo užitne šele po prvi zmrzali. Vlagajo jih tako, da na 2 l brusnic dodajo 1 l vode in 1l sladkorja ter grejejo 10 min, toliko da počijo.1
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije.1
1. http://www.recept.si/svinjska-ribica/
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 612 kcal |
Energijska vrednost | 2570 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 14,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,4 g |
Ogljikovi hidrati | 75,2 g |
Sladkorji | 12,1 g |
Beljakovine | 42,1 g |
Prehranske vlaknine | 4,00 g |
Informacije o alergenih
KROMPIRJEVI SVALJKI (pšenica, mlečni izdelek, sledi jajc in zelene)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
![]() |