Svinjska ribica na žaru, gorčična omaka, riž z zelenjavo
Svinjska ribica je kakovosten del mesa, ki ga je tako potrebno tudi pripraviti.
Temna omaka z gorčico in belim vinom. Gorčica je začimbna mešanica iz mletih semen gorčice, kisa, vode, sladkorja, soli in mnogih drugih začimb, za katere proizvajalci ne po vedo, saj ima vsak svoj recept.2
Riž je najbolj primeren za kuhanje in dušenje, za narastke in nadeve. Vsaka vrsta potrebuje svoj način priprave. Dušen riž je hitro in enostavno pripravljena jed, ki se uživa kot vsestranska priloga. Z dodano čvrsto zelenjavo pa postane jed zelo hranljiva – vitamini, minerali, prehranske vlaknine.2
KOT ZANIMIVOST:
Svinjska ribica označuje tako imenovani file iz svinjskega mesa, gre namreč za podolgovato mišico na zgornji strani svinjskih ledij. Svinjska ribica je najbolj fino in kvalitetno meso pri svinjini, zato se je drži tudi temu primerna cena.1
Poznanih je mnogo različnih vrst gorčic. Ženof je dolenjska posebnost – sladki mošt, zmleta domača polnozrnata gorčica in sladkor.3
Riž je visoka tropska trava, katero so Tajci sadili že pred 5500 leti in Kitajci pred 500 leti. V Evropo so ga čez Egipt prinesli križarji.2
1. http://www.recept.si/svinjska-ribica/
2. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009:300.
3. http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/kronani-kralj-smarnce-sploh-nima-vinograda
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 610 g |
Energijska vrednost | 679 kcal |
Energijska vrednost | 2852 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 23,00 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,1 g |
Ogljikovi hidrati | 76,1 g |
Sladkorji | 3,80 g |
Beljakovine | 40,90 g |
Prehranske vlaknine | 6,00 g |
Informacije o alergenih
GORČIČNA OMAKA (pšenica, ječmen, gorčično seme, soja, sledi mleka, jajc in zelene), RIŽ Z ZELENJAVO (zelena, sledi mleka)