Svinjska ribica v poprovi omaki, testenine
Svinjska ribica je kakovosten del mesa, ki ga je tako potrebno tudi pripraviti. Ponudi se z različnimi prilogami in omakami. Poper je sveže, nezrelo zrno, kot začimba se posušen doda medaljonom posebno aromo in oster okus, za kar se ima zahvaliti eteričnim oljem, smoli in alkaloidom.
Testenine ali pasto, kot jim rečejo v Italiji, zasledimo v tako različnih oblikah, kot si jih je le mogoče zamisliti. Prav tako so si različne po sestavi. Največja razlika je v osnovni sestavini – moki, glede na dodatek jajc pa se ločijo na jajčne in brezjajčne. Slednje so ustrezne pri alergikih na jajca. 2
KOT ZANIMIVOST:
Svinjska ribica označuje tako imenovani file iz svinjskega mesa, gre namreč za podolgovato mišico na zgornji strani svinjskih ledij. Svinjska ribica je najbolj fino in kvalitetno meso pri svinjini, zato se je drži tudi temu primerna cena. 1
V majhnih količinah poper spodbuja tek in prebavo, v večjih količinah pa lahko povzroči prebavne motnje.
Menda v Italiji ponujajo celo več kot 300 različnih vrst testenin, ki jih ločijo tudi po tem, h katerim omakam ali jedem se najbolje podajo. 2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009:208.
2. Sabati Šuster A. Zbirka kuhinja izbranih okusov: Testenine. Strel M., Ur. Tržič: Učila, 2001:5.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 664 kcal |
Energijska vrednost | 2789 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 22,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,4 g |
Ogljikovi hidrati | 67,0 g |
Sladkorji | 5,1 g |
Beljakovine | 48,0 g |
Prehranske vlaknine | 3,7 g |
Informacije o alergenih
POPROVA OMAKA (pšenica, gorčično seme in sledi mleka, jajc, zelene), TESTENINE (pšenica, jajca)