Svinjski dunajski zrezek, francoska solata
Zelo priljubljen dunajski zrezek ali nemško wiener schnitzel je praviloma telečji zrezek, paniran v moki, jajcih in drobtinah ter ocvrt. Danes ponujajo pod tem imenom enako pripravljene puranje, piščančje in svinjske zrezke. 1
Francoska solata je solata iz nakockane mešane zelenjave, krompirja, jajc in začinjene majoneze, je v bistvu različica pariške solate. Okusnejša je z jajc, vendar se lahko pripravi tudi brez. 1
KOT ZANIMIVOST:
Dunajski zrezek so izumili šele okoli leta 1820, ko so priredili milanski zrezek. Če se zrezek pripravi na enak način kot dunajski, se ne sme imenovati dunajski zrezek ampak zrezek pripravljen na dunajski način ali dunajski zrezek iz svinjine/puranjega mesa. Pri nas pa je izraz »po dunajsko« prišel tako v navado, da ga uporabljamo za vse vrste mesa, rib in tudi zelenjave. 1,2
V francoskih kuharicah je francoska solata imenovana "salade macedoine", kar pogosto prevajajo kot "makedonska solata¨" vendar "macedoine" pomeni v francoščini "mešana zelenjava". 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://sl.wikipedia.org/wiki/Dunajski_zrezek <5.3.2015>
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 1048 kcal |
Energijska vrednost | 4402 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 72,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 12,4 g |
Ogljikovi hidrati | 49,8 g |
Sladkorji | 2,6 g |
Beljakovine | 55,1 g |
Prehranske vlaknine | 6,0 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI DUNAJSKI ZREZEK (jajca, pšenica, mleko in sledi soje, oreščkov, sezama), FRANCOSKA SOLATA (jajca, mlečni izdelek)