Svinjski dunajski zrezek, pečen krompir
Zelo priljubljen dunajski zrezek ali nemško wiener schnitzel je praviloma telečji zrezek, paniran v moki, jajcih in drobtinah ter ocvrt. Danes ponujajo pod tem imenom enako pripravljene puranje, piščančje in svinjske zrezke.
Krompir je danes ena izmed najbolj uporabljenih kulturnih rastlin na svetu. Barva krompirja ima pomembno vlogo pri tem, za kakšno jed je določena sorta primerna. Iz krompirja se lahko pripravljajo različne jedi tako priloge kot glavne samostojne jedi. Pečen krompir je ena izmed boljših prilog k mesnim jedem, ribam ali zelenjavi.
KOT ZANIMIVOST:
Dunajski zrezek so izumili šele okoli leta 1820, ko so priredili milanski zrezek. Če se zrezek pripravi na enak način kot dunajski, se ne sme imenovati dunajski zrezek ampak zrezek pripravljen na dunajski način ali dunajski zrezek iz svinjine/puranjega mesa.
Krompir kot zanimivost: Izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. V Evropo ga je iz Amerike prinesel Kolumb. Poznanih je preko 3000 sort, ki se razlikujejo po barvi, velikosti, trdoti in vsebnosti škroba. V Sloveniji poznamo preko 150 sort krompirja.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 430 g |
Energijska vrednost | 941 kcal |
Energijska vrednost | 3952 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 49,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,7 g |
Ogljikovi hidrati | 71,9 g |
Sladkorji | 4,3 g |
Beljakovine | 52,7 g |
Prehranske vlaknine | 7,7 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI DUNAJSKI ZREZEK (pšenica, jajca, mleko)