Svinjski dunajski zrezek, pražen krompir
Zelo priljubljen dunajski zrezek ali nemško wiener schnitzel je praviloma telečji zrezek, paniran v moki, jajcih in drobtinah ter ocvrt. Danes ponujajo pod tem imenom enako pripravljene puranje, piščančje in svinjske zrezke.
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k pečenki z omako. Skuha se v lupini, nato olupi in nareže na rezine in strese k prepraženi čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka.
KOT ZANIMIVOST:
Dunajski zrezek so izumili šele okoli leta 1820, ko so priredili milanski zrezek. Če se zrezek pripravi na enak način kot dunajski, se ne sme imenovati dunajski zrezek ampak zrezek pripravljen na dunajski način ali dunajski zrezek iz svinjine/puranjega mesa. Pri nas pa je izraz »po dunajsko« prišel tako v navado, da ga uporabljamo za vse vrste mesa, rib in tudi zelenjave.
Krompir je doma v Čilu in Peruju. Dolgo je bil krompir hrana bogatinov, šele v 18. stoletju so ga začeli bolj gojiti in v stotih letih je postal hrana revežev. V Sloveniji od leta 2000 obstaja društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 460 g |
Energijska vrednost | 705 kcal |
Energijska vrednost | 2961 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 49,2 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,7 g |
Ogljikovi hidrati | 71,9 g |
Sladkorji | 5,4 g |
Beljakovine | 52,6 g |
Prehranske vlaknine | 7,8 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI DUNAJSKI ZREZEK (jajca, pšenica, mleko), PRAŽEN KROMPIR (pšenica)