Svinjski kotlet v ciganski omaki, ocvrtki
Kotlet, zarebrnica oz. kare je kos mesa s kostjo od hrbtenice. Kotleti pripravljeni v ciganski omaki (paprika, čebula, feferoni,…) so zelo okusni, saj dodatek paprike, feferonov v kisu, ajvarja, gorčice, čebule, česna, peteršilja izboljša njihovo aromo. 1
Ocvrtki ali kroketi so najpogosteje pripravljeni iz krompirja. Panirajo se po pariško ali dunajsko. So odlična priloga različnim omakam, lahko pa se jih uživa tudi kot glavno jed z omako. Poleg slanih ocvrtkov se kot sladica pripravljajo sladki ocvrtki, kamor spadajo flancati, krofi in miške. 1
KOT ZANIMIVOST:
Ciganska omaka ima dolgo – stoletno tradicijo. Ciganska omaka pa naj ne bi izvirala iz romske, temveč iz madžarske kuhinje, njeno alternativno ime je ''pikantna omaka'' ali ''omaka iz paprike''. 1
Ocvrtki so stara ljudska jed , ki so jih menda izumili Saraceni, v Evropo naj bi jih prinesli križarji. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 470 g |
Energijska vrednost | 845 kcal |
Energijska vrednost | 3549 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 47,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 7,9 g |
Ogljikovi hidrati | 57,6 g |
Sladkorji | 2,5 g |
Beljakovine | 45,7 g |
Prehranske vlaknine | 6,7 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI KOTLET V CIGANSKI OMAKI (pšenica, gorčično seme in sledi jajc, mleka in zelene), OCVRTKI (pšenica, sledi mleka)