Svinjski medaljoni v brusnični omaki, rizi bizi
Medaljon je ovalna rezina puste vrste mesa debela od 0,5 do 1,5 cm. Ne potolčejo ga s kladivom, temveč samo osolijo in popečejo na vroči maščobi do zlato rumene barve. Za svinjski medaljon se praviloma uporabi svinjski pljučni file ali meso od stegna. V tekočini od pečenja, ki jo zalijejo z jušno osnovo, naredijo razne omake.1
Omaka se naredi iz vloženih brusnic, ki so za razliko od svežih, sladkega okusa. Za zdravje so koristni antioksidanti, ki imajo močno delovanje na ledvice, mehur, proti bakterijam,...
Rizi bizi je klasična italijanska jed, največkrat za prilogo. Za dober rizi bizi je najboljši sveži grah in kratkozrnati beli riž. Ko je riž napol kuhan se doda grah in kuha naprej, da je riž kuhan "al dente". Pravi rizibizi je narejen na prepraženi čebuli, z kančkom masla, ki se ga doda na koncu in s svežim peteršiljem.2
KOT ZANIMIVOST:
Brusnice so rdeče jagode trpkega okusa, ki postanejo užitne šele po prvi zmrzali. Vlagajo jih tako, da na 2 l brusnic dodajo 1 l vode in 1l sladkorja ter grejejo 10 min, toliko da počijo.1
Največ ga pridelajo v Aziji. Na Tajskem je riž tako pomembna hrana, da se pozdravljajo z besedami ''A si že jedel riž?''. Indijci pojedo vsak teden povprečno 2 kg riža na osebo. Slovenci pojemo največ riža iz Padske nižine.2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. http://italianfood.about.com/od/vegetarianrisotti/r/blr0796.htm
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 510 g |
Energijska vrednost | 750 kcal |
Energijska vrednost | 3150 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 26,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,9 g |
Ogljikovi hidrati | 84,8 g |
Sladkorji | 7,6 g |
Beljakovine | 39,8 g |
Prehranske vlaknine | 9,2 g |
Informacije o alergenih
BRUSNIČNA OMAKA (pšenica)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.