Svinjski medaljoni v čebulni omaki, gratinirana polenta s šparglji
Medaljon je ovalna rezina puste vrste mesa, debela od 0,5 do 1,5 cm. Ne potolčejo ga s kladivom, temveč samo osolijo in popečejo na vroči maščobi do zlato rumene barve. Za svinjski medaljon se praviloma uporabi svinjski pljučni file ali meso od stegna. V tekočini od pečenja, ki jo zalijejo z jušno osnovo, naredijo razne omake.
Čebulno omako kuhajo tako dolgo, da čebula razpade. Kuhana ali dušena čebula daje pol manj kalorij kot surova. Čebula vsebuje alicin, močno protibakterijsko sredstvo, ki tudi znižuje visok krvni pritisk in močen antioksidant kvercetin.1
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. V Italiji pogosto uporabljajo debelozrnati zdrob, ki je bolj okusen, vendar ga je treba kuhati dlje časa. Dodatek belušev zaokroži aromo jedi in olajša prebavo. Beluši namreč vsebujejo zelo malo kalorij, hkrati pa so znani po tem, da odvajajo tekočino, zaradi česar močno čistijo ledvice1.
KOT ZANIMIVOST:
Včasih je bila svinjina pri kmetih priboljšek. Od cele svinjine zavržejo samo žolč, možgane in vranico, vse ostalo predelajo. Svinjina je za muslimane haram (nedovoljena). Prepoved svinjine je predvsem zaradi ohranjanja čistoče (duše) in higiene.
Belušem pripisujejo afrodizično moč. Iz belušev delajo belušno vino, ki postaja priljubljeno tudi pri nas. Beluše je najbolj priporočljivo kuhati v sopari, nekateri v vodo dodajo še kis, ki ohrani barvo in izboljša okus belušev.1
Pri nas je slavna ptujska rdeča čebula, ki jo na Ptujskem polju za prodajo pridelujejo že čez 200 let in ima zaščiteno geografsko označbo.1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 510 g |
Energijska vrednost | 656 kcal |
Energijska vrednost | 2755 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 18,6 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,5 g |
Ogljikovi hidrati | 81,1 g |
Sladkorji | 1,6 g |
Beljakovine | 38,4 g |
Prehranske vlaknine | 9,0 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI MEDALJONI V ČEBULNI OMAKI (pšenica, ječmen, gorčično seme, sledi jajc, sledi mleka), GRATINIRANA POLENTA S ŠPARGLJI (sledi pšenice)