Svinjski medaljoni v čebulni omaki, ocvrti krompirjevi svaljki
Medaljon je ovalna rezina puste vrste mesa debela od 0,5 do 1,5 cm. Ne potolčejo ga s kladivom, temveč samo osolijo in popečejo na vroči maščobi do zlato rumene barve. Za svinjski medaljon se praviloma uporabi svinjski pljučni file ali meso od stegna. V tekočini od pečenja, ki jo zalijejo z jušno osnovo, naredijo razne omake. Čebulna omaka je omaka za k mesu, ki jo kuhajo tako dolgo, da čebula razpade. Kuhana ali dušena čebula daje pol manj kalorij kot surova. Čebula vsebuje alicin, močno protibakterijsko sredstvo, ki tudi znižuje visok krvni pritisk in močen antioksidant kvercetin.1
Svaljki so lahko pripravljeni iz zdroba, gnetenega, kuhanega ali krompirjevega testa, včasih z dodano skuto. So različnih oblik.1 Kadar se cvrejo, se prehodno panirajo po pariško ali dunajsko. So odlična priloga različnim omakam, lahko pa se jih uživa tudi kot glavno jed z omako.
KOT ZANIMIVOST:
Pri nas je slavna ptujska rdeča čebula, ki jo na Ptujskem polju za prodajo pridelujejo že čez 200 let in ima zaščiteno geografsko označbo.1
Primorci pravijo svaljkom njoki, po izgledu italijanskih gnocchov. Korošci pa delajo krompirjeve nudelne, kot rečejo svaljkom iz krompirjevega pireja, moke, jajca, masti in soli. Zabelijo jih z maslom, nato potresejo z mletimi orehi, cimetom in sladkorjem.1
1, Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009:173.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 500g |
Energijska vrednost | 789 kcal |
Energijska vrednost | 3314 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 45,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,7 g |
Ogljikovi hidrati | 55,4 g |
Sladkorji | 1,7 g |
Beljakovine | 36,0 g |
Prehranske vlaknine | 5,6 g |
Informacije o alergenih
ČEBULNA OMAKA (pšenica, ječmen, soja, gorčično seme, sledi jajc in mleka), OCVRTI KROMPIRJEVI SVALJKI (pšenica, sledi mleka)