
Svinjski medaljoni v čebulni omaki, polenta z ajdo
Medaljon je ovalna rezina puste vrste mesa debela od 0,5 do 1,5 cm. Ne potolčejo ga s kladivom, temveč samo osolijo in popečejo na vroči maščobi do zlato rumene barve.1
Čebula je vsestransko uporabna v kulinariki, premalokrat pa jo uživamo kot glavno sestavino omake.
Polenta je jed iz koruznega ali žitnega zdroba, soli in vode, ki je bila najprej preprosta kmečka hrana. Pozneje so jo izboljšali z dodajanjem masti in ocvirkov, tudi s praženjem ali pa so jo jedli z mlekom. Danes se dobi instant zdrob, ki se skuha v 2 minutah. Polenta ne vsebuje glutena (beljakovina v pšenici), zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo.1
Ajda je zelo zdravo žito, saj zrnje vsebuje antioksidant rutin, ki krepi ožilje in uravnava krvni pritisk, zdrave vrste maščob, veliko vlaknin, fosforja, kalija, kalcija, železa,…
KOT ZANIMIVOST:
Čebula vsebuje alicin, močno protibakterijsko sredstvo, ki tudi znižuje visok krvni pritisk in močen antioksidant kvercetin.1
Domovina polente je Italija. Iz Primorske se je pri nas razširila po celi državi. V Italiji pogosto uporabljajo debelozrnati zdrob, ki je bolj okusen, vendar ga je treba kuhati dlje časa.1
Včasih je bila ajda v Sloveniji pomembno živilo, verjetno pa je doma iz Rusije, kjer je ajdova kaša še vedno eno od osnovnih živil stepnih ljudstev.2
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
2. Vodušek M. Krompir: najboljši recepti. Krompir, najboljši recepti, Mihelač Š, ur. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2005.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 620 g |
Energijska vrednost | 754 kcal |
Energijska vrednost | 3167 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 20,5 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,3 g |
Ogljikovi hidrati | 78,8 g |
Sladkorji | 3,0 g |
Beljakovine | 59,7 g |
Prehranske vlaknine | 10,6 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI MEDALJONI V ČEBULNI OMAKI (pšenica, mlečni izdelek, ječmen, gorčično seme, soja, sledi jajc in mleka), POLENTA Z AJDO (sledi pšenice in zelene)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.