Svinjski medaljoni v gobovi omaki, njoki
Medaljon je ovalna rezina puste vrste mesa debela od 0,5 do 1,5 cm. Za svinjski medaljon največkrat vzamejo svinjski pljučni file. Ne potolčejo ga s kladivom, temveč samo osolijo in popečejo na vroči maščobi do zlato rumene barve. V tekočini od pečenja, ki jo zalijejo z jušno osnovo, naredijo razne omake.1
Gobova omaka je pripravljena iz prepraženih različnih gob (posušenih ali zamrznjenih), na čebuli ali brez, v smetanovi ali naravni omaki.1
Njoki ali svaljki, tudi gnocchi, so priloga iz testa. Sčasoma so dobivali različne oblike, npr. školjkasto. Iz glavne jedi so postali tudi priloga. Običajno jih naredijo iz različnih vrst moke (pogosto bele) ali zdroba, soli in vode, ponekod dodajo še jajca in tudi krompirjev pire, skuto,... So zelo hitro skuhani, kuhane njoke odcedijo, zabelijo s prelivom ali omako, lahko s praženimi drobtinami.1
KOT ZANIMIVOST:
Sveže nabrane gobe je treba uporabiti še isti dan. Zamrznjene gobe ostanejo kot sveže, pri čemer postanejo še bolj aromatične. Prevrete zamrznjene gobe izgubijo del arome in okusa. Jurčki so bogat vir natrija, kalija, kalcija, železa, cinka, bakra, fosforja in vitaminov B.1
Verjetno so gnocchi najstarejša oblika testenin. Izvirajo iz osrednje Italije. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 683 kcal |
Energijska vrednost | 2869 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 13,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,7 g |
Ogljikovi hidrati | 85,8 g |
Sladkorji | 6,6 g |
Beljakovine | 49,6 g |
Prehranske vlaknine | 5,5 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI MEDALJONI Z GOBOVO OMAKO (pšenica, mlečni izdelek, soja), NJOKI (pšenica, mlečni izdelek