Svinjski medaljoni v gorčični omaki, kruhova rezina
Medaljon je ovalna rezina puste vrste mesa debela od 0,5 do 1,5 cm. Ne potolčejo ga s kladivom, temveč samo osolijo in popečejo na vroči maščobi do zlato rumene barve. Za svinjski medaljon se praviloma uporabi svinjski pljučni file ali meso od stegna. V tekočini od pečenja, ki jo zalijejo z jušno osnovo, naredijo razne omake.
Gorčična omaka je temna omaka z gorčico in belim vinom. Gorčica je začimbna mešanica iz mletih semen gorčice, kisa, vode, sladkorja, soli in mnogih drugih začimb, za katere proizvajalci ne po vedo, saj ima vsak svoj recept. 1
Testo za kruhove rezine je narejeno iz belega kruha, mleka, jajc, čebule, maščobe in začimb zavit v prtič in skuhan v kropu. Pred postrežbo testo razrežemo na rezine in tako dobimo kruhove rezine. 1
KOT ZANIMIVOST:
Poznanih je mnogo različnih vrst gorčic. Ženof je dolenjska posebnost – sladki mošt, zmleta domača polnozrnata gorčica in sladkor. 2
Z enakim imenom so kruhove rezine sladka ali slana jed z belim kruhom, navlaženim v mleku in stepenimi jajci ter ocvrto in posuto s sladkorjem ali brez. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009:300.
2. http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/kronani-kralj-smarnce-sploh-nima-vinograda
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 640 g |
Energijska vrednost | 731 kcal |
Energijska vrednost | 3070 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 23,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 6,1 g |
Ogljikovi hidrati | 69,2 g |
Sladkorji | 6,7 g |
Beljakovine | 57,0 g |
Prehranske vlaknine | 3,4 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI MEDALJONI V GORČIČNI OMAKI (pšenica, mlečni izdelek, soja, ječmen, gorčično seme in sledi mleka, jajc, zelene), KRUHOVA REZINA (pšenica, mleko, jajca in sledi soje, zelene, sezama, oreščkov)
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.