Svinjski medaljoni v vinski omaki, pražen krompir
Medaljon je ovalna rezina puste vrste mesa debela od 0,5 do 1,5 cm. Ne potolčejo ga s kladivom, temveč samo osolijo in popečejo na vroči maščobi do zlato rumene barve. Za svinjsko meso je značilna malo težja prebavljivost, a je zaradi vsebnosti vitaminov B, cinka, železa ter veliko beljakovin odličen dodatek zdravi dieti. Vinska omaka je narejena na osnovi temne omake z dodatkom belega vina, jabolka in peteršilja.
Pražen krompir se najbolje poda kot priloga k zrezku z omako. Skuha se v lupini, nato olupi in nareže na rezine in strese k prepraženi čebuli. Potem se prepražen krompir še zmečka. 1
KOT ZANIMIVOST:
Za omake se običajno uporabljajo namizna vina, ob jedi pa se postreže kakovostna vina.
Krompir je doma v Čilu in Peruju. Dolgo je bil krompir hrana bogatinov, šele v 18. stoletju so ga začeli bolj gojiti in v stotih letih je postal hrana revežev. V Sloveniji od leta 2000 obstaja društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Vsako leto prvo nedeljo v septembru priredijo mednarodni festival praženega krompirja in gala krompirjev ples. 1
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 530 g |
Energijska vrednost | 602 kcal |
Energijska vrednost | 2529 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 25,4 g |
Nasičene maščobne kisline | 4,3 g |
Ogljikovi hidrati | 52,2 g |
Sladkorji | 5,7 g |
Beljakovine | 39,0 g |
Prehranske vlaknine | 6,9 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI MEDALJONI V VINSKI OMAKI (pšenica, ječmen, soja, gorčično seme, sledi jajc, mleka in zelene)