Svinjski medaljoni v vinski omaki, sirovi štruklji
Medaljon je ovalna rezina puste vrste mesa debela od 0,5 do 1,5 cm. Ne potolčejo ga s kladivom, temveč samo osolijo in popečejo na vroči maščobi do zlato rumene barve. Za svinjsko meso je značilna malo težja prebavljivost, a je zaradi vsebnosti vitaminov B, cinka, železa ter veliko beljakovin odličen dodatek zdravi dieti. Vinska omaka je narejena na osnovi temne omake z dodatkom belega vina, jabolka in peteršilja.
Štruklji so tipična slovenska narodna jed. Pripravljeni so iz vlečenega ali kvašenega testa polnjeni z različnimi nadevi, slanimi ali sladkimi. Lahko so kuhani ali pečeni ter posuti z drobtinami prepraženimi na maslu. Najbolj priljubljeni so sirovi oziroma skutini štruklji, ki se uživajo kot priloga ali samostojna jed.
KOT ZANIMIVOST:
Za omake se običajno uporabljajo namizna vina, ob jedi pa se postreže kakovostna vina.
Obstaja veliko vrst štrukljev, drobnjakovi, dolenjski, gluhi, kraški, istrski, kobariški, štajerski, zagorski itd. V Kobaridu je vsako leto tekmovanje v pripravljanju štrukljev, imenovano "štrukjlada".
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 490 g |
Energijska vrednost | 607 kcal |
Energijska vrednost | 2549 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 26,1 g |
Nasičene maščobne kisline | 5,4 g |
Ogljikovi hidrati | 35,6 g |
Sladkorji | 7,5 g |
Beljakovine | 55,2 g |
Prehranske vlaknine | 0,9 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI MEDALJONI V VINSKI OMAKI (pšenica, ječmen, soja, gorčično seme, sledi jajc, mleka in listne zelene), SIROVI ŠTRUKLJI (pšenica, jajca, mlečni izdelek)