
Svinjski paprikaš, vlivanci
Paprikaš je skupno ime za številne različice raguja iz perutnine, svinjine, teletine, jagnjetine ali/in rib, včasih tudi iz krompirja, gob ali/in zelenjave madžarskega izvora.1 Poleg osnovne sestavine sta za paprikaše najbolj značilni glavni sestavini čebula in (pekoča) mleta rdeča paprika.
Vlivanci so jušni vložki iz moke, vode (mleka), jajc in soli, v večji obliki pa so primerni tudi kot priloga. Testo vlijejo skozi sitce z večjimi luknjicami v vrelo juho ali vodo, pri tem je treba juho/vodo stepati z metlico.
KOT ZANIMIVOST:
Pri mleti rdeči papriki je zelo pomembno, da je čimbolj sveža. Starejšo od enega leta zavržemo, posamezni viri pa svetujejo uporabo le tiste paprike, ki ni starejša od 6 mesecev. 2
V Avstriji jim rečejo »spetzli« in »spëtzle«, jih skuhajo iz moke, jajc in smetane v slanem kropu, odcedijo in uporabijo za prilogo k mesni jedi z omako ali pa kot samostojno jed, zabeljeno s skuto, maslom ali smetano.
1. Novak B in Lenarčič S. Kuharska enciklopedija: Svet gastronomije od A do Ž. 1. izd. Ljubljana. Modrijan založba d.o.o., 2009.
2. http://www.gurman.eu/leksikon.php?S=7&Article=991
Hranilna in energijska vrednost porcije jedi
Porcija | 480 g |
Energijska vrednost | 622 kcal |
Energijska vrednost | 2612 kJ |
Hranilna vrednost | |
---|---|
Maščobe | 18,8 g |
Nasičene maščobne kisline | 3,7 g |
Ogljikovi hidrati | 72,9 g |
Sladkorji | 4,9 g |
Beljakovine | 38,6 g |
Prehranske vlaknine | 5,7 g |
Informacije o alergenih
SVINJSKI PAPRIKAŠ (pšenica), VLIVANCI (pšenica, jajca)
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Brez alergenov | Zelena | Raki | Jajca | Ribe | Gluten | Mleko | Volčji bob | Mehkužci | Gorčica | Oreški | Arašidi | Sezam | Soja | Žveplov dioksid |
![]() |
![]() |
Krožnik želja, pohval & pripomb
Imate skrite želje, kaj si želite naslednjič na vašem 123 krožniku? Veseli bomo tudi vsakršne pohvale ali pripombe :)
Ste vi pošiljatelj e-maila:
Zveste goste nagrajujemo s 15% popustom*!
Vas zanima kako do popusta? Izpolnite spodnji obrazec in v najkrajšem možnem času Vam bomo posredovali opis programa ugodnosti, ki smo ga razvili prav za Vas.
Ste vi pošiljatelj e-maila:
*Popust ne velja za alkoholne in tobačne izdelke. Popusti se med seboj ne seštevajo, temveč se obračunavajo zaporedno.